Helgkurs och föreläsning med Ani Chimey Lhatso 22-25 maj

Ani Chimey Lhatso är svensk buddhistnunna inom den tibetanska Karma Kagyu-traditionen. Hennes huvudlärare är den 17:e Gyalwa Karmapa Orgyen Drodul Trinley Dorje. Hon mottog sin nunneordination från Kenting Tai Situpa Rinpoche på klostret Palpung Sherabling i Himalaya och har studerat vid bland annat Rigpe Dorje Institutet i Kathmandu. Ani Chimey Lhatso besitter gedigna kunskaper om buddhistisk praktik och filosofi och är van att förmedla dessa.

Sedan 2014 har Ani Chimey kommit att undervisa hemma i Sverige och håller återkommande aktiviteter för olika föreningar och grupper, så som retreats och föreläsningar. Detta är Ani Chimeys fjärde besök hos oss på Föreningen för tibetansk buddhism i Göteborg och vi är mycket glada över att åter få ta del av hennes kunskap och insiktsfulla sätt att förmedla den till oss. Vi är också mycket glada över att vi nu ges möjlighet att tillägna oss värdefull Dharmaundervisning på svenska!

Läs mer om Ani Chimey Lhatso på hennes hemsida http://www.cooia.org/

Helgkurs 22-24 maj 2015

De fyra fundamenten av medveten närvaro

Mindfulness, eller medveten närvaro, som vi säger på svenska, är den sjunde förgreningen av den nobla åttfaldiga vägen. Rötterna kommer från theravadabuddhismen och undervisas här i enlighet med ursprungssutran Satipatthana (pali), som baserats på Buddha Shakyamunis egna ord. De fyra grunderna till medveten närvaro i vår vardag går via kroppen och känslorna, vår perceptionsförmåga och sinnet självt. Att skaffa rätt verktyg för att utöva medveten närvaro ger en plattform för fördjupad insikt. Dessa grunder går vi igenom under helgen, praktiskt och teoretiskt.

Under fredagskvällen kommer det ges en introduktion till helgens kurs, vilken ses som en helhet – fredag till och med söndag. Har man inte möjlighet att delta hela helgen så går det bra att komma även enstaka dagar, men då med reservation för att man inte får med sig alla delar i ämnet.

[table “23” not found /]
[table “24” not found /]
[table “25” not found /]

 

Föredrag 25 maj 2015

Könstillhörighet – det fabricerade Jaget

Könstillhörighet är liksom våra andra identifikationsgrunder ytterst en fabrikation. Vi gläntar här på dörren till en av människans äldsta frågor ”vem är jag?” och snuddar därigenom vid vajrayanabuddhismens outgrundliga, högst fascinerande och kanske svårsmälta tomhetsbegrepp.

Tid: Måndagen den 25 maj, kl. 18.30-20.30

Pris: 50 kr + ev. frivillig donation