Lärarbesök och andra kurser – hösten 2022

 • Föredrag om Buddhistisk ekonomi

  Hjärtligt välkommen till ett föredrag om Buddhistisk ekonomi med Thomas Marmefelt lördagen 9 mars!

  Buddhistisk ekonomi är egentligen buddhistisk nationalekonomi. Föredraget handlar om olika sätt att förena buddhistisk etik med nationalekonomi. Hur kan ett buddhistiskt socioekonomiskt system se ut? Hur kan ekonomiskt beteende vara förenligt med medelvägen? Hur kan buddhistisk ekonomisk aktivitet se ut?

  Thomas Marmefelt är nationalekonom och historiker, docent i nationalekonomi, särskilt evolutionär ekonomi vid Åbo Akademi och lektor i nationalekonomi vid Södertörns högskola. Hans forskningsintressen omfattar evolutionär ekonomi, makroekonomi, penningteori, penninghistoria, finansiella institutioner, innovationer, kognition och institutioner, alternativa penningarrangemang samt ekonomisk etik.

  Datum & tid
  Lördag 9 mars, kl 14.00-15.30

  Anmälan
  Skicka ett mejl till stig@tibetanskbuddhism.se

  Kostnad
  70:-

  Betala helst till vårt Plusgiro: 831 87 20-3
  (eller Swisha till numret: 123 018 21 21).

  Hjärtligt välkomna!

  Fortsätt läsa →
 • Endagsretreat – 16 mars

  Detta är en retreat för att hjälpa kropp, känslor, sinne och medvetande att komma till ro. Att reflektera över vårt liv och den andra av de sex paramitas*, nämligen ”Etisk disciplin”.

  Tillsammans mediterar vi sittande och gående, gör några korta yogaövningar, är i tystnad förutom när vi diskuterar paramitan ”Etisk disciplin”, och äter under mindfulness.

  Meditation, diskussion och reflektion över ”Etisk disciplin”, korta yogarörelser, fika och lunch.
  Vi försöker att behålla tystnaden även när vi kommer hem. Det är bra om du har lite erfarenhet av meditation. Vi har ingen lärare utan helgen organiseras av våra medlemmar Iva & Marita. De har båda erfarenhet av buddhism och retreat. Iva leder meditationerna och Marita leder diskussionerna om paramitas, samt några yogaövningar.

  Datum & tid
  Lördagen den 16 mars kl. 10.00 -17.00

  Kostnad
  350 kr för icke medlemmar och 300 kr för medlemmar inklusive fika, frukt och vegansk lunch. Bidraget går till föreningens hyra.
  Om du önskar egen lunch så görs ett avdrag på 30 kr.

  Sätt in / swisha till föreningen på:
  Plusgiro: 831 87 20-3
  Swish: 123 018 21 21

  Anmälan
  Skicka ett mejl till: marita@tibetanskbuddhism.se

  Mycket välkomna!

  *De övriga paramitas är generositet (togs upp 13/1), tålamod, strävan efter högre mål, meditation och vishet.

  PS. Lördagen den 11 maj planerar vi en tredje endags retreat denna termin och tar då upp den tredje paramita som är tålamod. Den kommer att ledas av Helen och Marita.

  Fortsätt läsa →
 • Praktikhelg med Lama Rosemary Sönam 22-24 mars

  Med glädje välkomnar vi Lama Rosemary Sönam för en praktikhelg med Nigumas Tonglen!

  Tonglen

  Tonglen är en meditativ övning för att odla kärlek och medkänsla. Tonglen är en skonsam, steg-för-steg-process för att öppna hjärtat. Genom att omfamna, snarare än att avvisa, de oönskade och smärtsamma aspekterna av ens upplevelser, övervinner vi rädsla och utvecklar större empati för andra (och oss själva).

  Genom att använda sig av sitt andetag; att andas in lidande, smärta, obehag för att med utandningen skicka medkänsla och harmoni, övar man upp sin egen medkänsla. Och lättare kunna handskas med negativa, smärtsamma, obehagliga känslor.

  Tonglen kan göras på många olika sätt; spontant, direkt på plats – när och var som helst – eller som en formell praktik/meditationsövning.

  På fredag kväll tittar vi gemensamt på – och praktiserar – Tonglen.

  Under lördagen och söndagen går Lama Rosemary igenom och leder praktiken Nigumas Tonglen. Vi kommer också att (lättsamt) äta vår lunch i föreningens lokal för att inte bryta meditationen/praktiken.

  Nigumas Tonglen

  är också känd som Nigumas Lod Jong.

   Chenrezig 

  Nigumas Tonglen är en formell praktik/meditation där vi gemensamt: Reciterar en text (med översättning till både svenska och engelska), visualiserar (bl. a. Chenrezig –  som står för medkänsla och kärlek), praktiserar Tonglen, samtidigt som vi reciterar Chenrezigs mantra (OM MANI PEME HUNG) och avslutar meditationen.

  Genom att göra meditationen stärks vår inneboende medkänsla och visdom. Helgen med Lama Rosemary ger en fin möjlighet att praktisera tillsammans med andra och en bra grund att på egen hand göra praktiken/meditationen.

  Niguma

   Niguma 

  Niguma var en indisk kvinna från Kashmir som troligen levde på 900- och/eller 1000-talen. Mycket om hennes liv, inte bara när hon levde, är okänt. Man vet att hon var syster till Naropa, liksom att de praktiserade tillsammans.

  Efter att ha uppnått en hög grad av upplysning tog hon gestalt som Vishets-Dakini och gav viskade, esoteriska undervisningar och instruktioner som lade grunden till Shangpa Kagyu-linjen. De fördes sedan vidare till alla de övriga linjerna inom den tibetanska buddhismen.

  Nigumas Tonglen är en meditation/praktik som kommer från Niguma.

  Lama Rosemary Sönam

  Lama Rosemary Sönam med nuvarande Kalu Rinpoche Lama Rosemary Sönam har undervisat många av oss personligen och på retreater genom åren, men också på föreningen i Göteborg med sin undervisning om Chenrezig-meditationen förra våren.

  Lama Rosemary är ursprungligen från Pennsylvania, men har levt större del av sitt liv i Sverige. Hon tog tillflykt 1974 för den första Kalu Rinpoche och hade förmånen att delta i  den första treårs-retreaten i Sverige och har sedan dess ägnat sitt liv till dharma.

  Efter retreaten och som nyutbildad sjuksköterska startade och drev hon tillsammans med Jetsunma Wangyal behandlingshemmet Pema för kvinnor. Grunden byggde de på den kunskap och praktik som kom ur treårs-retreaten.

  Har du frågor om helgen eller utövningen? Kontakta Stefan! stefan@tibetanskbuddhism.se

  DATUM OCH TIDER

  Fredag 22 mars –Workshop med Tonglen

  Kl 18.00-20.00

  För dig som aldrig gjort Tonglen! eller känner dig osäker…
  Och du som gärna vill dela med dig av dina erfarenheter av Tonglen, eller få ta del av andras!
  Stefan (medlem i föreningen) kommer att leda workshopen där vi kan prova på, göra, samt förmedla råd och tips till varandra om Tonglen.

   

  Retreat-helg 23-24 mars

  Lördag

  10.00 – 13.00:  Lama Rosemary: Genomgång av Nigumas Tonglen (Nigumas Lod Jong). Med en kort fikapaus.

  13.00 – 15.00: Vegetarisk Lunch. Vi äter lunchen på föreningen. Ta gärna med en egen matsäck! Vi erbjuder också en enkel linssoppa till självkostnadspris.

  15.00 – 17.00: Lama Rosemary: Nigumas Tonglen-puja; praktik. tid för frågor.

  Söndag

  10.00 – 13.00: Lama Rosemary: Nigumas Tonglen-puja; praktik, tid för frågor, samt en kort fikapaus.

  13.00 – 14.30: Vegetarisk Lunch. Vi äter lunchen på föreningen. Ta gärna med en egen matsäck! Vi erbjuder också en enkel linssoppa till självkostnadspris.

  14.30-16.00 Lama Rosemary: Avslutning av Nigumas Tonglen-pujan med Tsog – där vi med en enkel offring förstärker det goda vi gjort oss själva och andra under helgens praktik.

  Ta gärna med dig något godis på söndagen till Tsog.

  I kursavgiften ingår också  texten, med översättning både till svenska och engelska, som vi använder i Nigumas Tonglen (Nigumas Lod Jong). Du får den på lördagen inför undervisningen och praktiken.

  Pris
  Ordinarie: 700 kr
  Medlem, arbetssökande, pensionär: 600 kr
  Sponsorpris: 800 kr
  Endast fredagen: Frivilligt bidrag – Dana

  Det finns möjlighet att gå för lägre kostnad om man inte har ekonomi för att betala angivet pris. Anmäl er som vanligt och betala in valfritt belopp.

  Anmälan
  Du anmäler dig genom att betala in kursavgiften, samt skickar ett mail till: stefan@tibetanskbuddhism.se

  Plusgiro: 831 87 20-3
  Swish: 123 018 21 21

   

  Fortsätt läsa →