Kum Nye i vår

Kum Nye Yoga

Vi planerar vårens program och kommer lägga in info om kommande Kum Nye-klasser här efterhand.

Tills dess är du välkommen att prova Kum Nye via denna video, som ingick i Kum Nye Online hösten 2022.

Några tips för att få ut så mycket som möjligt av praktiken:

Välj en plats där du inte blir störd, och  avsätt helst en timma så du är med hela klassen i ett svep. Du kommer då att erfara vad praktiken gör med dig.

Sitt på meditationskudde eller på en stol. Sitter du på kudde så ha benen löst korsade.
Om du sitter på stol ha båda fötterna i god kontakt med golvet.

Det förklaras i videon, men vi använder en ’Kum Nye-andning så mycket som möjligt, vilket innebär att munnen är en aning öppen och tungspetsen vilades i övre gommen. Andningen sker genom både näsa och mun, både vid in- och utandningen. För de flesta är detta en aning obekvämt i början så lät det ta sin tid, och släpp fokus på hur du andas tills det känns naturligt att andas så.

Den grundläggande delen av  Kum Nye handlar om avslappning, som väcker upp delar av oss som är blockerade och ’avstängda’. Vilket i sin tur leder till ökad energi och balans.

Vägen dit går via känslor och förnimmelser, vilket är en översättning av feelings and sensations. Genom att uppmärksamma dessa mer och mer lugnar även våra tankar ner sig, och vi kommer efterhand att erfara en djup stillhet och glädje som sprids genom hela vårt system och ut i världen.

ÖVNINGARNA är från boken Kum Nye Tibetan Yoga av Tarthang Tulku.
#1 – Letting Go
#2 – Melting Tension
#21 – Healing Body and Mind
#19 – Revitalizing Energy
#25 – Calming Inner Energy
#6 – Joyful Breath

Eventuella frågor om Kum Nye kan ställas till Stig Albansson på stig@tibetanskbuddhism.se

Vi har haft grupper i Kum Nye sedan 1998 på föreningen, och åren innan pandemin träffades en praktikgrupp cirka två gånger per månad för en halvdags gemensam övning i vår lokal.

Stig är utbildad på Nyingma Institute i Berkeley, CA och har sedan 2015 gått lärarutbildningar i Kum Nye, The Joy of Being, och Kum Nye Dancing. Som bygger på de tre böcker om Kum Nye som Tarthang Tulku gett ut.